Welke soorten haarden bestaan er?

Welke soorten haarden bestaan er?

Een open haard, wie vindt dat niet gezellig? Een open haard zorgt voor warmte in de kamer, maar tegelijkertijd ook voor sfeer. Het wordt vaak gezien als een stijlelement. Tegenwoordig bestaan er meerdere soorten haarden. De technologie van tegenwoordig heeft ook gezorgd voor een evolutie in haarden. Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten haarden en hun werking.

Houtkachel

Als eerste is er de houtkachel. De houtkachel is waarschijnlijk de haard die de meeste mensen in gedachten hebben als ze aan een standaard, authentieke haard denken. Deze haard geeft het echte knisperend geluid dat je verwacht van een haard. Het rook van een houtkachel moet met een rookgasafvoerkanaal naar buiten worden geleid. Als je een houtkachel wilt dan moet je dus een dakdekker inhuren om een schoorsteen te maken. Dit is niet altijd mogelijk. Een ander nadeel van een houtkachel is dat de verbranding van het hout slecht is voor het milieu en vervuilende gassen uitstoot.

Gashaard

Een tweede soort haard is de gashaard of gaskachel. Deze maakt geen gebruik van hout maar van gas. Deze haard heeft als nadeel dat het niet de ‘authentieke haardsfeer’ uitstraalt die mensen verwachten. Een gashaard kan wel worden aangekleed met houtcompositie zodat het toch lijkt dat het een houtkachel is. Een groot voordeel van de gashaard is dat de hoogte en grootte van de vlammen te regelen is met een afstandsbediening. Het nadeel van de gashaard is dat er een gasleiding op de juiste plek moet liggen en dat een gashaard een nogal hoog prijskaartje kan hebben. Een ander voordeel is dat de gashaard minder afval heeft dan een houtkachel.

Bio ethanol haard

Een bio ethanol haard werkt op de brandstof bio ethanol. Deze brandstof wordt in een reservoir gegoten. Deze wordt aangestoken waarna er een vlam ontstaat. De bio ethanol haard heeft een aantal voordelen. Zo werkt deze haard op een schonere en goedkopere brandstof. Verder zijn deze haarden relatief eenvoudig in gebruik en hebben geen aanvoer of afvoer nodig. Een ander voordeel is dat deze haard goedkoop in de aanschaf is.

Helaas heeft een bio ethanol haard ook een aantal nadelen. Zo zorgt deze haard vaak voor minder warmte en minder sfeer dan andere haarden. Verder kan een bio ethanol haard gevaarlijk zijn. Je kan je makkelijk aan deze haard branden namelijk. Verder raakt de vloeistof die je gebruikt voor deze haard snel op. De kwaliteit van de bio ethanol verschilt per merk. Als je een duurdere fles koopt zal de bio ethanol wel beter branden.

Waar wacht je nog op? Ren nu naar de winkel om de haard uit te zoeken die het beste aan jouw eisen voldoet.