Wel of geen ultrawide monitor? Lees hier de voor- en nadelen

Wel of geen ultrawide monitor? Lees hier de voor- en nadelen

Ben je op zoek naar een nieuwe monitor, maar weet je niet zeker of je voor een ultrawide variant moet gaan? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van een ultrawide monitor, zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een ultrawide monitor?

Een ultrawide monitor is een scherm met een breder beeldverhouding dan een standaard monitor. Terwijl een standaard monitor meestal een beeldverhouding van 16:9 heeft, heeft een ultrawide monitor een beeldverhouding van 21:9. Dit betekent dat het beeld breder is, waardoor je meer werkruimte hebt en een betere gaming-ervaring kunt hebben.

Voordelen van een ultrawide monitor

Meer werkruimte

Een van de grootste voordelen van een ultrawide monitor is de extra werkruimte die het biedt. Met een breder scherm kun je gemakkelijker multitasken en meerdere vensters naast elkaar openen. Dit is vooral handig voor professionals die veel met beeld- en videobewerking werken, waarbij ze verschillende toolvensters en voorbeeldvensters tegelijkertijd kunnen bekijken.

Verbeterde gaming-ervaring

Voor gamers kan een ultrawide monitor een geweldige toevoeging zijn. Dankzij het bredere scherm kun je meer zien en ben je beter geïmmerserd in de game. Bij eerste-persoons shooters heb je bijvoorbeeld een groter gezichtsveld, waardoor je je vijanden eerder zult opmerken. Daarnaast ondersteunen veel games tegenwoordig de 21:9 beeldverhouding, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van de extra breedte.

Betere productiviteit

Naast meer werkruimte kan een ultrawide monitor ook zorgen voor een betere productiviteit. Doordat je meer vensters naast elkaar kunt openen, hoef je minder te schakelen tussen verschillende programma's en documenten. Dit kan veel tijd besparen en je workflow verbeteren. Ook kun je bijvoorbeeld een spreadsheet openen op de ene helft van het scherm en een tekstverwerker op de andere helft, waardoor je direct gegevens kunt overnemen zonder steeds heen en weer te hoeven scrollen.

Nadelen van een ultrawide monitor

Hogere prijzen

Een van de grootste nadelen van een ultrawide monitor is de prijs. Ultrawide monitoren zijn over het algemeen duurder dan standaard monitoren met een vergelijkbaar formaat. Dit komt door de extra technologie die nodig is om een breder scherm te ondersteunen. Als je een beperkt budget hebt, kan dit een reden zijn om voor een standaard monitor te kiezen.

Ondersteuning van de beeldverhouding

Hoewel steeds meer programma's en games de 21:9 beeldverhouding ondersteunen, zijn er nog steeds een aantal die dit niet doen. Hierdoor kunnen zwarte balken aan de zijkanten van het scherm verschijnen, wat de ervaring kan verminderen. Als je veel gebruik maakt van specifieke programma's die de beeldverhouding niet ondersteunen, kan het de moeite waard zijn om dit te overwegen voordat je een ultrawide monitor aanschaft.

Het kiezen van een monitor is een persoonlijke keuze en hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Een ultrawide monitor biedt een breder beeld en dus meer werkruimte, een verbeterde gaming-ervaring en een betere productiviteit. Echter, de prijs en het mogelijke gebrek aan ondersteuning voor bepaalde programma's en games zijn belangrijke factoren om in overweging te nemen voordat je een ultrawide monitor aanschaft. Maak gebruik van een ultrawide monitor vergelijker om de beste keuze voor jouw situatie te maken.