Wat gebeurt er als je een arbeidsovereenkomst niet ondertekent?

Wat gebeurt er als je een arbeidsovereenkomst niet ondertekent?

Inleiding: de gevolgen van het niet ondertekenen van een arbeidsovereenkomst

In Nederland is het gebruikelijk dat werkgevers en werknemers een arbeidsovereenkomst ondertekenen voordat het werk begint. Maar wat gebeurt er eigenlijk als een werknemer het contract niet ondertekent, maar wel aan het werk gaat? Dit roept bij veel mensen vragen op. In dit artikel leggen we uit wat de juridische gevolgen zijn, of een arbeidsovereenkomst dan nog geldig is en waar je als werknemer of werkgever op moet letten.

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst komt juridisch tot stand wanneer er sprake is van drie elementen: er is arbeid, loon en een gezagsverhouding. Dit betekent dat er ook zonder handtekening een rechtsgeldige arbeidsovereenkomst kan bestaan zodra iemand betaald werkt uitvoert onder leiding van een werkgever. De handtekening onder een contract is dus geen absolute voorwaarde voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst.

De rol van mondelinge afspraken

In de Nederlandse wet is een mondelinge arbeidsovereenkomst rechtsgeldig. Als een werknemer en werkgever mondeling overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden en de werknemer begint met werken, dan is er sprake van een bindende overeenkomst. Een schriftelijke overeenkomst is vooral bedoeld om misverstanden te voorkomen en als bewijsstuk bij conflicten.

Risico’s voor de werknemer

Als werknemer loop je enkele risico’s wanneer je een arbeidsovereenkomst niet ondertekent. Je weet wellicht niet precies wat je rechten en plichten zijn, wat kan leiden tot misverstanden over bijvoorbeeld werktijden, vakantie-uren of het opzegtermijn. Zonder ondertekend contract kan het ook lastiger zijn om je gelijk te halen bij een arbeidsconflict.

Risico’s voor de werkgever

Ook voor werkgevers is het belangrijk om een getekend contract te hebben. Hiermee kunnen afspraken over proeftijd, geheimhouding en concurrentiebeding worden vastgelegd. Zonder handtekening kunnen deze onderdelen mogelijk juridisch niet afdwingbaar zijn, vooral als ze niet afzonderlijk schriftelijk zijn overeengekomen.

Wat te doen bij twijfel of onenigheid?

Als werknemer is het verstandig om pas te starten met werken nadat je het contract goed hebt gelezen en ondertekend. Heb je twijfels over bepaalde bepalingen? Bespreek dit dan met je werkgever of raadpleeg een jurist. Werkgevers doen er goed aan hun werknemers duidelijk te informeren over de noodzaak van ondertekening en kunnen ook digitaal ondertekenen aanbieden om het proces te versnellen.

Conclusie

Een arbeidsovereenkomst hoeft niet per se ondertekend te zijn om rechtsgeldig te zijn, zolang er wordt gewerkt onder gezag tegen betaling. Toch is het sterk aan te raden voor beide partijen om het contract formeel te ondertekenen. Op die manier voorkom je misverstanden en juridisch gedoe in een later stadium. Heb je een arbeidsovereenkomst nog niet ondertekend? Neem dan de tijd om alles goed door te nemen en zorg dat je weet waar je aan begint.