Sieraden als onderpand voor een geldlening

Sieraden als onderpand voor een geldlening

Soms heeft u snel, tijdelijk extra geld nodig. Een bank kan meestal niet zo snel schakelen zoals u op dat moment wil. Daar komt bij dat een bank allerlei zaken extra moet controleren zoals of u een BKR registratie heeft, andere leningen heeft lopen, welke inkomsten u op dit moment heeft, etc etc.

Een andere mogelijkheid om een tijdelijke lening te krijgen is dat u een waardevolle bezitting als onderpand inzet. Bedrijven die dit soort tijdelijke leningen verschaffen worden ook wel pandhuizen genoemd. Een moderne naam is flexibele kredietverschaffers.

Het verkrijgen van een lening middels een onderpand wordt verpanden genoemd. Dit is met name interessant voor particulieren en bedrijven die snel en voor een kortere periode (een weken tot enkele maanden) geld nodig hebben.

Wat is verpanden?

Bij verpanden laat u een waardevolle item bij een pandhuis achter (vuistpand) en u ontvangt daarvoor een geldbedrag. De verpanding wordt vastgelegd in een pandbeleningsovereenkomst met een vastgestelde duur. Tijdens de looptijd kunt u uw goed(eren) ophalen tegen terugbetaling van de geleende geldsom + de pandbeleningsvergoeding (rente). De wettelijke verpand rente bedraagt 4,5% per maand. Indien u uw goed(eren) niet op de afgesproken datum ophaalt vervalt meestal uw recht terugkoop.

Sieraden als onderpand voor een lening

Sieraden zoals gouden kettingen, ringen, armbanden van bijvoorbeeld een Cartier, Bvlgari, Chopard, Hermes of Piaget zijn heel waardevol. Daarmee zijn sieraden erg geschikt om als onderpand te fungeren. Maar ook edelstenen zoals diamanten, briljanten, smaragd en saffier zijn ideaal als onderpand voor een tijdelijke lening. Wilt u weten welke mogelijkheden er allemaal zijn kijk dan eens op: Sieraden als onderpand voor een lening

Hoe wordt de waarde van mijn aangeboden sieraden bepaald?

Om de waarde van exclusieve sieraden te bepalen wordt een taxateur ingeschakeld. Hierbij wordt het aangeboden sieraad gecontroleerd op onder andere echtheid. Een taxateur zal de dagwaarde bepalen voor het sieraad. Als deze dagwaarde in lijn ligt met een leningsbehoefte kan een pandbeleningsovereenkomst meestal direct opgemaakt worden.

Worden mijn sieraden veilig opgeslagen?

Een officieel pandhuis zorgt altijd voor een beveiligde opslag. Vraag er altijd na als u een afspraak maakt en vraag eventueel of u mag zien waar uw sieraden worden opgeborgen gedurende de leningsperiode. 

Hoe krijg ik mijn sieraden weer terug?

In de praktijk loopt een verpanding ongeveer 3 a 4 maanden. Korter kan altijd, langer ook maar is meestal niet interessant door de verpandingskosten.  Zodra u uw sieraden ophaalt betaald u het afgesproken verpandingsbedrag + rente en daarmee krijgt u uw sieraden weer terug.

Meer lezen over het verpanden van uw sieraden, kijk voor meer informatie op: Vandaagverpanden.nl