Is ‘time management training’ nuttig?

Is ‘time management training’ nuttig?

Wanneer we het hebben over een opleiding ‘time management’, wordt er vaak een beetje lacherig over gedaan. Wie kan nu niet zijn eigen tijd indelen? De meeste mensen die erom lachen, hebben nog nooit een dergelijke cursus gevolgd en hebben zich ook nog nooit verdiept in wat de training inhoudt. Laten we eens kijken naar de zin en onzin van een dergelijke cursus.

Werken aan de overvolle agenda

Veel mensen hebben tegenwoordig een overvolle agenda. Ze hebben een businessmeeting hier, een conference call daar, meerdere trainingen die ze moeten volgen, en daarnaast moeten ze ook nog gewoon productief zijn. Daar krijg je een naar gevoel van: het gevoel om opgejaagd te zijn. Het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten.Van een overvolle agenda kun je slecht slapen. Sommige mensen slaan het slapen zelfs over om nog meer uren productief te kunnen zijn. Daaraan ga je werken bij een time management training: hoe verdeel je beter de balans tussen privé (een moment voor jezelf) en het werk?

Prioriteiten bepalen

In een maatschappij waarin we altijd aanstaan, is het soms lastig om prioriteiten te bepalen. Vraag maar eens: ‘Wat moet er echt nú gebeuren, en wat kan later?’ Het antwoord zal zijn: ‘Geen idee, want alles is belangrijk.’ Dat is niet waar: het meeste wat we doen kan eigenlijk best wachten. We hebben onszelf alleen deadlines opgelegd.Doelen stellen, plannen en heldere prioriteiten bepalen zijn drie kernonderdelen van een time management training van BTR trainingen. Door prioriteiten te bepalen, krijg je meer rust in de agenda en meer rust in het hoofd.

Tijdvreters ontdekken

Hoewel we 24 uur in een dag hebben, hebben veel mensen niet genoeg tijd. Het is dan ook de meest gehoorde klacht van deze tijd: ‘Nee hoor, ik kan niet, ik heb geen tijd.’ Maar waar gaat die tijd dan aan op? Slapen moeten we allemaal, dus daar kun je niet op besparen. Maar daar omheen doen we nog best veel zaken die eigenlijk geen nut hebben. Die onze tijd ‘opvreten’. Denk aan het nutteloos scrollen op sociale media, het verzanden in onderzoek en research, of mensen die steeds aan je bureau staan om je te storen.Bij een cursus time management ga je op zoek naar de tijdvreters, en leer je met die tijdvreters om te gaan. Hoe en wanneer laat je je storen? Hoe kun je de drie E’s (effectiviteit, efficiëntie en energie) optimaliseren? Wanneer zeg je eens ‘nee’ tegen anderen en ‘ja’ tegen jezelf?

Als dit soort zaken belangrijk voor je zijn, is het tijd voor een training time management. En dan is het antwoord meteen duidelijk: zo’n cursus is absoluut geen onzin, maar broodnodig.