Zo wordt een zakelijke hypotheek bepaald

Zo wordt een zakelijke hypotheek bepaald

Een zakelijke hypotheek kan uitkomst bieden als je wilt investeren in een bedrijfspand voor jouw onderneming. Je sluit dan een lening af om de aankoop te financieren. De maximale hoogte van een zakelijke hypotheek bedraagt 1 miljoen euro. Hierdoor is de kans groot dat jij het bedrijfspand dat je op het oog hebt ook kunt financieren met een bedrijfshypotheek. Ga er overigens niet van uit dat je ook het maximale bedrag kunt lenen, want dit is lang niet altijd het geval. Om jou hier meer inzicht in te geven, vertellen wij je in deze tekst hoe een zakelijke hypotheek bepaald wordt.

Voorwaarden van een zakelijke hypotheek

Ben je ondernemer? Dan is het geen uitgemaakte zaak dat je een zakelijke hypotheek af kunt sluiten. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Een geldverstrekker kijkt bijvoorbeeld naar de financiële situatie van jouw bedrijf voordat zij jou een bedrijfshypotheek verstrekken. Zo moet jouw bedrijf bijvoorbeeld een omzet van minimaal 50.000 euro hebben om in aanmerking te komen voor deze zakelijke lening. Daarnaast moet er sprake zijn van een positief eigen vermogen en een positief resultaat (winst).

Wil je zakelijk geld lenen? Denk dan niet dat geldverstrekkers enkel kijken naar het financiële plaatje. Er wordt ook gekeken of je minimaal 15 maanden ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) zijn. Een geldverstrekker kan jou uitsluiten van een zakelijke hypotheek als je actief bent in één van de volgende branches: financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheepvaart, adult entertainment, drugs of gokken.

Bereken hoeveel je kunt lenen

Voldoet jouw bedrijf aan de voorwaarden die we hierboven noemden? Denk dan niet direct dat je zelf bepaalt hoeveel geld je kunt lenen. Een geldverstrekker licht de financiële situatie van jouw bedrijf namelijk grondig door voordat zij jou een lening verstrekken. Voordat je een aanvraag indient, wil je mogelijk eerst weten hoeveel je kunt lenen. Ondanks dat dit per bedrijf verschilt, kun je toch een zakelijke hypotheek berekenen. Sommige geldverstrekkers hebben hier handige tools voor, terwijl je bij andere partijen een vrijblijvend gesprek in kunt plannen.

Als je eenmaal weet hoeveel je kunt lenen, kun je bepalen of het interessant is om een aanvraag in te dienen. Waar je veel leningen tegenwoordig online aan kunt vragen, geldt dit voor een bedrijfshypotheek niet. Het gaat hier immers om een aanzienlijk hoger bedrag dan bij bijvoorbeeld een zakelijke lening. Wie een zakelijke hypotheek aan wil vragen, moet daarom altijd een gesprek inplannen.

Volledige financiering bedrijfspand niet mogelijk

Wie denkt dat de aankoop van een bedrijfspand volledig gefinancierd kan worden met een zakelijke hypotheek, komt van een koude kermis thuis. Bij de meeste geldverstrekkers kun je namelijk maximaal 65 procent van het aankoopbedrag financieren. De resterende 35 procent financier je met eigen vermogen. Sommige ondernemers denken slim te zijn en hier een zakelijke lening voor af te sluiten, maar dit mag niet. Doe je dit toch? Dan wijst een geldverstrekker jouw aanvraag zeer waarschijnlijk af. Het gevolg hiervan is dat een bedrijfspand mogelijk toch aan jouw neus voorbij gaat.