Zo blijf je fit met een kantoorjob

Zo blijf je fit met een kantoorjob

Mensen met kantoorwerk brengen heel veel tijd zittend door. Wel 10 uur per dag, blijkt uit cijfers van het RIVM. Fit blijven terwijl je aan een bureau werkt, kan daarom een uitdaging zijn. Met een paar aanpassingen en bewuste gewoontes kun je toch gezond blijven met een kantoorjob. 

Hieronder vind je enkele tips om fit te blijven terwijl je aan een bureau werkt:

1. Neem regelmatig een pauze: langdurig zitten is schadelijk voor de gezondheid. Stel een herinnering in om elk uur een korte pauze te nemen om op te staan en rond te lopen. Overweeg een sta-bureau of verstelbare werkplek te gebruiken om te zitten en staan de hele dag af te wisselen.

2. Neem fysieke activiteit op in de dag: vind manieren om fysieke activiteit in je dagelijkse routine op te nemen. Neem de trap in plaats van de lift, loop of fiets indien mogelijk naar je werk en gebruik de lunchpauze om buiten te wandelen. Overweeg om trainingssessies voor of na het werk te plannen om ervoor te zorgen dat je regelmatig beweegt.

3. Strek en beweeg aan je bureau: Voer eenvoudige rek- en strekoefeningen uit aan je bureau om de negatieve effecten van zitten tegen te gaan. Strek regelmatig uw nek, schouders, polsen en benen.

4. Ga met de fiets naar je werk: Overweeg om met de fiets naar het werk te gaan. Dit kan een uitstekende manier zijn om lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen.

5. Pak een gezonde lunch in: neem een voedzame lunch met voldoende eiwitten, volle granen, fruit en groenten. Vertrouw niet op de lunch in de kantine. Een uitgebalanceerde maaltijd voorziet je van de nodige voedingsstoffen en energie voor je werkdag. Ben niet te bang om wat minder te eten. De gevreesde spaarstand in een fabel blijkt uit dit artikel van YellowFit.

6. Blijf gehydrateerd: Zet een waterfles op je bureau en maak er een gewoonte van om de hele dag door water te drinken. Gehydrateerd blijven helpt niet alleen bij de algehele gezondheid, maar helpt ook om het energieniveau en de focus te behouden.

7. Gebruik fitness-apps en -tools: gebruik fitness-apps, activity trackers of smartwatches om je dagelijkse activiteiten bij te houden en doelen te stellen. Deze hulpmiddelen kunnen motivatie en herinneringen bieden om tijdens je werkdag actief te blijven.

8. Stimuleer een ondersteunende werkomgeving: Moedig collega's aan om ook prioriteit te geven aan je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van wandelbijeenkomsten of een wandel lunch. Op die manier kun je beweging combineren met verplichte vergaderingen.

9. Zorg voor voldoende beweging buiten het werk: als je een zittende baan hebt, is het extra belangrijk om na werktijd te sporten en bewegen. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging of neem deel aan recreatieve activiteiten

Kleine veranderingen kunnen een aanzienlijk verschil maken in je conditie en algehele gezondheid. Wees consistent, blijf gemotiveerd en vind manieren om beweging in je dagelijkse routine op te nemen.