Wat te doen met de overwaarde van uw huis?

Wat te doen met de overwaarde van uw huis?

Heeft u geld nodig om te investeren in uw onderneming of wilt u de overwaarde van uw woning verzilveren voor een sabbatical, een verre reis of een nieuwe auto?  Als u in je huidige woning wilt blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heeft u een aantal mogelijkheden:

- een lening afsluiten bij de bank.

- je huis verkopen en terug huren

Een lening afsluiten bij de bank

Een bank verstrekt alleen een lening als er bepaalde garanties zijn. Een ruimte overwaarde op uw woning is een zekerheid voor de bank, maar ook wordt u persoonlijke situatie hierin meegenomen. Zo wordt uw inkomen beoordeeld of u een lening kunt krijgen. Zo kan het in de praktijk zijn dat u wel overwaarde heeft maar de bank u toch geen lening verschaft.

Heeft u overwaarde en kunt u de bank voldoende garanties geven over uw inkomen dan kunt u bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Met de lage hypotheekrente is dit vaak een voordelige oplossing maar houdt rekening met het feit dat u ook een keer het extra geleende bedrag moet terugbetalen. Voordat de bank u een extra lening verschaft moet u taxatierapport (gemiddeld €550) en langs de notaris (gemiddeld €700).

Daarnaast is de rente die u betaalt alleen aftrekbaar als u kunt aantonen dat u het geld heeft gebruikt ter verbetering van uw woning. Gebruikt u het geld voor een nieuwe auto of een verre reis is de betaalde rente dus niet aftrekbaar.

Uw hypotheekvrije woning(en) verpanden

U kunt uw hypotheekvrije woning verpanden. Uw woning verpanden kan voor u dé uitkomst zijn wanneer u dringend geld nodig heeft en geen zin heeft om geld uit te geven aan een taxatierapport en notariskosten. Er zijn diverse oplossingen, u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Sale & Leaseback oplossing waarbij u gedurende de looptijd in uw woning kunt blijven wonen en aan het einde van de looptijd het huis weer kunt overnemen.

Woning met lopende hypotheek verpanden

U kunt uw woning verpanden indien de hypotheek nog niet geheel is ingelost. Voorwaarde hiervoor is dat het totale openstaande hypotheekbedrag niet hoger mag zijn dan 75% van de meest recente WOZ waarde.

Uw woning verpanden kan voor u dé uitkomst zijn wanneer u snel een aanzienlijk bedrag nodig heeft. Ook voor woningen waar een hypotheek op zit kunt u kiezen voor een Sale & Leaseback oplossing. Gedurende de looptijd blijft u gewoon in het huis wonen en u aan het einde van de looptijd neemt u de woning weer over.

Recreatiewoningen, Chalets of bedrijfspanden verpanden

Wat voor een woonhuis geldt, geldt ook voor het verpanden van recreatiewoningen, chalets of bedrijfspanden. Een waardevol onderpand kunt u verzilveren.

Heeft u vragen of wilt u meer lezen over het verzilveren van de overwaarde van uw woning, bedrijfspand of recreatiewoningen kijk dan eens op de website vandaag verpanden of maxxfinance