Wanneer gaat een bestelautoverzekering in?

Wanneer gaat een bestelautoverzekering in?

Veel ondernemers weten dat een bestelauto eerst verzekerd moet zijn voordat zij er gebruik van mogen maken. Daarom wordt er vaak direct na aankoop van zo’n voertuig een autoverzekering afgesloten. Heb je net een nieuwe auto voor de zaak gekocht en vraag je hier direct een verzekering voor aan? Dan vraag jij je misschien af wanneer jouw bestelautoverzekering ingaat. In deze tekst vertellen wij je alles wat je hierover moet weten.

Bestelautoverzekering aanvragen

Het aanvragen van een bestelautoverzekering heeft tegenwoordig niet veel voeten meer in de aarde. Bij de meeste verzekeraars kun je namelijk online een zakelijke autoverzekering afsluiten. Toch kun je bij het afsluiten van zo’n verzekering wel tegen problemen aanlopen. Dit komt doordat je uit verschillende dekkingen kunt kiezen. Verdiep je daarom eerst in de mogelijkheden voordat je daadwerkelijk een aanvraag indient.

Net als bij personenauto’s kun je ook bij bedrijfsauto’s uit drie verschillende dekkingen kiezen. De minimale dekking is WA. Iedere Nederlander die in het bezit is van een auto is wettelijk verplicht om dit voertuig minimaal te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je met het voertuig bij anderen aanricht. De dekking WA + Beperkt Casco vergoedt daarnaast ook schade aan jouw bestelauto die ontstaat door een onverwachte gebeurtenis, zoals inbraak of brand. De meest uitgebreide zakelijke autoverzekering is WA + Volledig Casco. Jouw bestelauto is dan ook verzekerd voor schade door een aanrijding en vandalisme.

Vaak ben je direct verzekerd

Wil je jouw bedrijfsauto verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid? Wacht dan niet langer met het indienen van een aanvraag. Hoe sneller je een aanvraag indient, des te eerder je met jouw bestelauto de weg op mag. In de meeste gevallen ben je namelijk direct verzekerd nadat je een aanvraag ingediend hebt. Ga hier overigens niet klakkeloos vanuit, want dit is alleen het geval als je polis en groene kaart ontvangen hebt. Deze stuurt een verzekeraar je tegenwoordig digitaal toe. Heb je de benodigde documenten nog niet ontvangen? Dan is het niet verstandig om met het voertuig de weg op te gaan. Je bent namelijk nog niet officieel verzekerd als je de polis en groene kaart (nog) niet in je bezit hebt.

Verzekeraar wil je aanvraag beoordelen

In sommige gevallen wil een verzekeraar een aanvraag voor een bestelautoverzekering eerst beoordelen voordat zij de polis en groene kaart afgeven. Wanneer je niet kunt wachten om je bestelauto te gebruiken, kan dit bijzonder frustrerend zijn. Gelukkig hoef je niet altijd te wachten tot de beoordeling achter de rug is. Veel verzekeraars geven namelijk alvast een voorlopige dekking af wanneer zij de aanvraag van een bestelautoverzekering willen beoordelen. Dankzij deze dekking mag je toch al met jouw bestelauto de weg op. Let op: doe dit alleen als je per mail een bevestiging hebt gehad over de voorlopige dekking.