Waarom zijn ergonomische kantoormeubelen verplicht?

Waarom zijn ergonomische kantoormeubelen verplicht?

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor ergonomische kantoormeubelen. Maar waarom zijn deze meubelen eigenlijk verplicht? In dit artikel beschrijven we de voordelen van ergonomische kantoormeubelen en leggen we uit waarom deze verplicht zijn.

Voordelen van ergonomische kantoormeubelen

Ergonomische kantoormeubelen zijn ontworpen om het comfort en de gezondheid van kantoormedewerkers te verbeteren. Dit is met name belangrijk omdat veel mensen urenlang achter een bureau zitten en weinig beweging hebben gedurende hun werkdag. Enkele voordelen van ergonomische kantoormeubelen zijn:

Betere lichaamshouding

Een van de belangrijkste voordelen van ergonomische kantoormeubelen is dat ze een betere lichaamshouding bevorderen. Ergonomische stoelen bijvoorbeeld, hebben vaak verstelbare rug- en armleuningen, zodat medewerkers hun stoel kunnen aanpassen op hun lichaam. Dit zorgt voor een juiste ondersteuning van de rug en vermindert de kans op rugklachten.

Vermindering van lichamelijke klachten

Door het gebruik van ergonomische kantoormeubelen kan het aantal lichamelijke klachten aanzienlijk verminderd worden. Het verkeerd hebben van de juiste lichaamshouding kan namelijk leiden tot klachten zoals nek- en rugpijn, hoofdpijn en RSI. Ergonomische stoelen, bureaus en accessoires zoals monitorarmen en toetsenborden kunnen ervoor zorgen dat deze klachten voorkomen worden.

Verhoogde productiviteit

Een andere belangrijke reden waarom ergonomische kantoormeubelen verplicht zijn, is de verhoogde productiviteit die het kan opleveren. Een goede werkhouding en comfortabele meubelen hebben namelijk een positieve invloed op het concentratievermogen van medewerkers. Hierdoor kunnen zij efficiënter werken en worden zij minder snel afgeleid.

Stoelen voor bewegend zitten

Een recente ontwikkeling op het gebied van ergonomische kantoormeubelen zijn stoelen voor bewegend zitten. Deze stoelen stimuleren het maken van microbewegingen terwijl je zit, waardoor je spieren actief blijven en je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit kan het risico op gezondheidsproblemen door langdurig zitten verminderen en zorgen voor een hoger energieniveau gedurende de werkdag.

Waarom zijn ergonomische kantoormeubelen verplicht?

Ergonomische kantoormeubelen zijn niet zomaar een luxe, maar worden ook verplicht gesteld door de Nederlandse overheid. Dat heeft te maken met de wettelijke verplichtingen op het gebied van gezond en veilig werken, zoals vastgelegd in de Arbowet. Volgens deze wet moet een werkgever zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor zijn medewerkers, waarbij ergonomische kantoormeubelen een belangrijke rol spelen.

Een werkgever is verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren, waarbij de arbeidsomstandigheden binnen een organisatie in kaart gebracht worden. In deze RI&E worden ook de lichamelijke belasting en ergonomische aspecten meegenomen. Het is belangrijk dat medewerkers op een ergonomisch verantwoorde manier kunnen werken om lichamelijke klachten te voorkomen.

Daarnaast is er ook op Europees niveau wetgeving die voorschrijft dat werkgevers moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. De Europese richtlijn 90/270/EEG beschrijft de minimale eisen waaraan werkplekken moeten voldoen, inclusief het gebruik van ergonomische kantoormeubelen.

Wanneer een werkgever niet voldoet aan deze wettelijke verplichtingen kan hij aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gezondheidsklachten van zijn medewerkers. Het is daarom van groot belang dat werkgevers investeren in ergonomische kantoormeubelen en de juiste voorzieningen treffen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren.

Ergonomische kantoormeubelen zijn verplicht omdat ze bijdragen aan een betere lichaamshouding, verminderde lichamelijke klachten en verhoogde productiviteit. Ze zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving waar medewerkers efficiënt en zonder gezondheidsklachten kunnen werken. Werkgevers zijn verplicht om deze meubelen aan te bieden, zodat zij voldoen aan wettelijke verplichtingen en aansprakelijkheid voorkomen. Neem voor meer informatie over ergonomie en de wettelijke verplichtingen een kijkje op Arboportaal.nl.