Kun je met vitamines je werkstress verminderen?

Kun je met vitamines je werkstress verminderen?

Voel je je een beetje gestrest? Drie van de vier Nederlanders voelen zich ook zo. Met werk, financiële en gezinseisen blijft stress het dagelijks leven dicteren. Erger nog, artsen zijn het erover eens dat stress de onderliggende oorzaak kan zijn van verschillende ziekten. En meer dan 70% van de Nederlanders krijgt lichamelijke reacties op stress. Dus wat is de oplossing? Vitamines! In dit artikel alles over vitamines tegen stress en gespannen gevoelens

Vitamines zijn je toverwoord

Professionals in de gezondheidszorg stellen vaak oefening of therapie voor. Verrassend genoeg zijn vitamines een krachtige bondgenoot in de strijd tegen stress. Het lichaam heeft deze verbindingen nodig voor een optimale gezondheid. En omdat het lichaam geen vitamines aanmaakt, komen de benodigde hoeveelheden uit voeding en suppletie. En ook deze 4 vitamines kunnen van invloed zijn op het stressniveau.

Vitamine B tegen stress

B-vitaminen zijn cruciaal voor een goede gezondheid en balans van het lichaam. Sommige van de 8 B-vitaminen kunnen ook de emotionele gezondheid beïnvloeden. Vitamine B1, of thiamine, staat vaak bekend als de anti-stress vitamine. Het gebruik van B1 is de sleutel tot het verbeteren van de stemming en het behandelen van depressie. Het gebruik van B3, B9 en vooral B12 verbetert de stemming, een gezond zenuwstelsel en de gezondheid van de hersenen. Een studie uit 2014 toonde aan dat het innemen van B-vitaminen een positieve invloed had op werkstress. Hoewel veel B-vitaminen in voedsel te vinden zijn, kan een B-complex supplement een broodnodige energieboost geven.

Vitamine C voor stress

Vitamine C, of ascorbinezuur, krijgt krediet voor het bestrijden van verkoudheden. Maar vitamine C kan ook helpen stress en angst te verbeteren. In een gecontroleerde studie vertoonden studenten met angst die vitamine C innamen lagere niveaus van stress en angst. De antioxiderende eigenschappen helpen het lichaam het cortisolgehalte te beheersen, dat stress veroorzaakt. Een dagelijkse dosis voor de dag krijgen kan stress op afstand houden.

Ontspanning met vitamine D

Naar schatting 1 miljard mensen hebben wereldwijd een tekort aan vitamine D. Vitamine D helpt bij de ontwikkeling van botten, tanden en hersenen. Dit roept de vraag op; is een tekort een van de factoren voor stress? Studies tonen een relatie aan tussen vitamine D-tekort en acute stress. Zelfs patiënten met een depressie hebben lage vitamine D-spiegels. Het krijgen van een dosis van de zonnevitamine zou het psychisch welzijn aanzienlijk kunnen verbeteren.

Vitamine helpt je ook ontspannen

De in vet oplosbare vitamine E behandelt al jaren haar- en huidproblemen. Net als vitamine C heeft vitamine E antioxiderende eigenschappen die stress kunnen helpen bestrijden. Stress schaadt niet alleen de emotionele gezondheid, maar ook het lichaam. Het lichaam gebruikt in stressvolle situaties overtollige voedingsstoffen. Hierdoor ontstaan vrije radicalen en oxidatieve stress. Vitamine E onderdrukt deze vrije radicalen, waardoor stress afneemt en de algehele gezondheid verbetert.

Beheers je stress met vitamines

De dag doorkomen kan overweldigend zijn. Voor geest en lichaam zorgen met voeding en beweging is de eerste stap voor een stressvrij leven. Maar vitamines kunnen het tij voorgoed keren. Begin met een B-Complex, C, D of E vitamine van hoge kwaliteit om je meer ontspannen en in controle te voelen. Spreek met een apotheker om meer te weten te komen over welke vitaminen kunnen helpen om stress te verminderen.