De meest gestelde vragen over zittend of staand werken

De meest gestelde vragen over zittend of staand werken

Afwisselend zittend en staand werken is een vorm van werk waarbij je gedurende de dag regelmatig van houding wisselt tussen zitten en staan, in plaats van lang in 1 positie te blijven. Afwisselend zittend en staand werken is belangrijk omdat het verschillende voordelen kan hebben voor je gezondheid, productiviteit en welzijn. Enkele van de voordelen zijn:

- Verminderd risico op spier- en skeletaandoeningen, zoals bv rugpijn, nekpijn.

- Verminderd risico op chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

- Verminderd risico op overgewicht en obesitas.

- Verbeterde stemming, energie, concentratie en creativiteit.

- Verbeterde bloedcirculatie, zuurstofopname en stofwisseling.

Hoe kun je afwisselend zittend en staand werken in de praktijk brengen?

Er zijn verschillende manieren om afwisselend zittend en staand werken in de praktijk te brengen. Een van de meest gebruikte methoden is het gebruik van een in hoogte verstelbaar bureau of een sta-bureau . Dit zijn bureaus die je kunt aanpassen aan je lichaamslengte en voorkeur, zodat je gemakkelijk kunt wisselen tussen zitten en staan. Een andere optie is het gebruik van een sta-platform of een sta-opzetstuk. Dit zijn apparaten die je op een gewoon bureau kunt plaatsen om er een sta-bureau van te maken.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen zitten en staan. Het wordt aangeraden om elke 20 tot 30 minuten van houding te veranderen. Je kunt hiervoor een timer gebruiken of je laten leiden door je natuurlijke werkritme. Je kunt ook proberen om bepaalde taken te koppelen aan een bepaalde houding. Bijvoorbeeld, je kunt zitten als je moet lezen of schrijven, en staan als je moet bellen of vergaderen.

Wat zijn de tips om afwisselend zittend en staand werken comfortabel en veilig te maken?

Om afwisselend zittend en staand werken comfortabel en veilig te maken, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Hier zijn enkele tips:

- Zorg voor een goede ergonomie. Stel je bureau, stoel, scherm, toetsenbord en muis zo in dat ze passen bij je lichaamshouding. Zorg ervoor dat je rug recht is, je schouders ontspannen zijn, je ellebogen in een hoek van 90 graden zijn, je polsen recht zijn, je ogen op dezelfde hoogte als de bovenkant van je scherm zijn, en je voeten plat op de grond of op een voetensteun zijn . Pas deze instellingen aan als je van houding verandert.

- Draag comfortabele schoenen. Vermijd schoenen met hoge hakken of smalle tenen, die druk kunnen uitoefenen op je voeten of je balans kunnen verstoren. Kies voor schoenen met een goede demping, ondersteuning en pasvorm. Je kunt ook af en toe je schoenen uitdoen en op blote voeten of sokken staan.

- Gebruik een anti-vermoeidheidsmat. Dit is een zachte mat die je op de grond kunt leggen om je voeten, benen en rug te ontlasten als je staat. Een anti-vermoeidheidsmat kan de bloedcirculatie verbeteren, de spierspanning verminderen en de houding verbeteren. Je kunt ook een kleine kruk of een voetbankje gebruiken om afwisselend je ene of andere voet op te laten rusten.

- Beweeg regelmatig. Naast het afwisselen tussen zitten en staan, is het ook belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit kan helpen om stijfheid, pijn en vermoeidheid te voorkomen, en je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Probeer elke uur minstens vijf minuten te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld een korte wandeling maken, een paar rekoefeningen doen, de trap nemen of een glas water halen.

Is het gezond om de hele dag te staan tijdens je werk?

Nee, het is niet gezond om de hele dag te staan tijdens je werk. Dat kan namelijk leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

- Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, omdat het bloed zich ophoopt in de benen en het hart harder moet werken om het rond te pompen.

- Een verhoogd risico op spataderen, trombose en oedeem, omdat de bloedvaten in de benen onder druk komen te staan en beschadigd kunnen raken.

- Een verhoogd risico op gewrichts- en spierklachten, omdat de belasting op de knieën, heupen, rug en nek toeneemt en de houding kan verslechteren.

- Een verhoogd risico op vermoeidheid, pijn en ongemak, omdat het lichaam minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt en meer afvalstoffen produceert.

Het is daarom beter om af te wisselen tussen zitten en staan tijdens je werk. Dat kan verschillende voordelen hebben, zoals:

- Een verbeterde bloedsomloop, zuurstofopname en stofwisseling, omdat het lichaam meer in beweging is en minder stilstaat.

- Een verbeterde stemming, energie, concentratie en creativiteit, omdat het brein meer gestimuleerd wordt en minder verveeld raakt.

- Een verbeterde lichaamshouding, spierkracht en flexibiliteit, omdat het lichaam verschillende spieren gebruikt en minder gespannen is.

- Een verminderde kans op overgewicht en obesitas, omdat het lichaam meer calorieën verbrandt en minder vet opslaat.