Zo houd je je zakelijk boekhouding op orde

Zo houd je je zakelijk boekhouding op orde

Boekhouden wordt door veel ondernemers gezien als de minst leuke kant van het ondernemerschap. Hoe erg je het ook vindt, het hoort er nou eenmaal bij. Als je er echt een hekel aan hebt, kun je jouw boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Je hoeft er zelf dan weinig aan te doen. Nadeel hiervan is dat dit je flink wat geld kost. Zit je niet op dergelijke kosten te wachten? Dan zit er niets anders op dan er zelf mee aan de slag te gaan. Wij helpen je hier graag een handje bij. Daarom vertellen wij je in onderstaande tekst hoe jij jouw zakelijke boekhouding op orde houdt.

Ruim regelmatig tijd in voor boekhouden

Als je een hekel hebt aan boekhouden, stel je dit zo lang mogelijk uit. Dit lijkt misschien een goed idee, maar dat is het niet. Boekhouden kost je op deze manier namelijk alleen nog maar meer tijd. Hoe langer je het uitstelt, des te meer werk erin gaat zitten. Daarom raden wij je aan regelmatig tijd in te ruimen voor de boekhouding. Ga er bijvoorbeeld iedere week een paar uurtjes voor zitten, bijvoorbeeld op de vrijdagmiddag. Wanneer je de administratie aan het eind van de week op orde hebt, begin je de nieuwe week weer met een schone lei. Ruim je wekelijks tijd in voor boekhouden? Dan ben je er onderaan de streep minder tijd aan kwijt. Je knipt jouw boekhouding immers op in kleine stukjes, waardoor het behapbaar blijft. Ga je aan het einde van de maand of zelfs aan het einde van ieder kwartaal aan de slag met boekhouden? Dan moet je de facturen over een flinke periode verwerken, waardoor je er aanzienlijk meer tijd aan kwijt bent.

Open een zakelijke rekening

Je houdt jouw zakelijke boekhouding niet alleen op orde door er regelmatig tijd aan te besteden. Een zakelijke bankrekening openen helpt hier ook bij. Als je een zakelijke rekening opent, kun je zakelijk geld en privégeld van elkaar gescheiden houden. Hierdoor hoef je niet telkens uit te pluizen welke betaling zakelijk en welke privé is. Dit scheelt je behoorlijk wat tijd en houdt jouw administratie bovendien een stuk overzichtelijker. Bang dat er voor jouw bedrijf geen geschikte zakelijke rekening is? Dat is niet nodig. Bij de meeste banken kun je namelijk uit verschillende pakketten kiezen. Zo is er bijvoorbeeld een zakelijke rekening voor zzp’ers, maar ook een zakelijke rekening voor het mkb.

Gebruik een boekhoudprogramma

Heb je geen kaas gegeten van boekhouden? Dan denk je mogelijk dat je dit uit moet besteden. Dit is een optie, maar het is zeker niet noodzakelijk. Je kunt namelijk ook een boekhoudprogramma kopen. Dit kost je eveneens geld, maar je betaalt er aanzienlijk minder voor dan voor een boekhouder of accountant. Wie denkt dat je over specifieke kennis moet beschikken om met een boekhoudprogramma overweg te kunnen, heeft het mis. De meeste programma’s helpen je namelijk om jouw boekhouding op orde te houden. Gebruik je een zakelijke rekening? Koppel deze dan aan het boekhoudprogramma. De transacties van deze rekening worden dan automatisch ingelezen.