Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito?

Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito?

Wil je graag actief aan de slag met je spaargeld? Je spaargeld op een lopende rekening laten staan, levert immers niets op, wat natuurlijk zonde is! Sterker nog, door de inflatie wordt je geld steeds minder waard. Je kunt ervoor kiezen om je geld op een spaarrekening te zetten, of om te kiezen voor een spaardeposito. Hiermee zorg je ervoor dat je spaargeld ieder jaar groeit. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk tussen een spaarrekening en een spaardeposito rekening? Je leest het hieronder!

Spaarrekening

Als je kiest voor een spaarrekening, dan kies je voor een ‘vrije’ vorm van sparen. Je kunt hierbij zelf bepalen hoeveel geld je op een spaarrekening zet, maar bovendien ben je ook vrij om er geld bij te storten of er af te halen. De rente die je ontvangt op een spaarrekening is variabel, dat betekent dat deze kan stijgen en dalen. Als je geld op een spaarrekening hebt staan, is het natuurlijk wel verleidelijk om hier weer geld af te halen, je moet dus wel beschikken over discipline. Een spaarrekening is natuurlijk altijd een goede keuze als je regelmatig, tijdelijk veel geld op je lopende rekening hebt staan. Boek het gedeelte over van je saldo, waar je toch niets mee doet. Spaarrekeningen zijn dus ideaal voor mensen die regelmatig tijdelijk beschikken over geld wat ze op dat moment even niet nodig hebben. Krijg je er op dat moment in ieder geval rente voor!

Spaardeposito

Een spaardeposito kent een vaste looptijd en een vaste rente. Dat betekent dat je tussentijds dus geen geld van deze rekening kunt halen, anderzijds heb je wel de zekerheid dat je op een vast rentepercentage kunt rekenen. Heb je toch tussentijds geld nodig? Dan moet je een boete betalen om (een deel van) je geld terug te krijgen. Het grote voordeel van een spaardeposito is dat je juist moeilijk bij je geld kunt komen. Heb je een gericht spaardoel? Bijvoorbeeld een auto of een caravan? Dan is een spaardeposito ideaal. Je kunt vooraf uitrekenen op welk bedrag je kunt rekenen aan het einde van de looptijd. Voor welke vorm jij kiest, een spaarrekening of een depositorekening, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. In beide gevallen weet je één ding zeker; je bent actief met je spaargeld bezig en je vermogen groeit!