Recht op zorgtoeslag?

Recht op zorgtoeslag?

Bent u Nederlander? Ouder dan 18? Dan heeft u misschien wel recht op zorgtoeslag!

Voorwaarden zorgtoeslag

Voor het in aanmerking komen op zorgtoeslag, hanteert de Rijksoverheid een aantal regels:

• U bent ouder dan 18. • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning (dit geldt ook voor uw partner) • U heeft een Nederlandse zorgverzekering afgesloten. • Uw inkomen was in 2013 lager dan 30.939,- euro als alleenstaande. Als partners verdiende u gezamenlijk niet meer dan 42.438,- euro. Bestaat uw huishouden uit meerdere personen dan ligt de grens voor het gezamenlijke inkomen op 37.145,- euro. • U heeft een vermogen dat lager is dan 102.499,- euro als alleenstaande of uw gezamenlijk vermogen is lager dan 123.638,- euro

Ook in het buitenland recht op zorgtoeslag?

Jazeker! Als u of uw partner buiten Nederland verblijft, maar u werkt wel in Nederland? Ook pensioeninkomsten tellen hiervoor mee. Het land waar u verblijft moet dan wel bij de EU of EER zitten. Of het land heeft een zogenaamd socialezekerheidsverdrag met ons land (zoals bijvoorbeeld Zwitserland).

Uw zorgtoeslag zelf berekenen

Online zijn er diverse tools te vinden waarmee u uw eigen toeslag kunt voorberekenen.

Hoe vraag ik dat aan?

De gemakkelijkste manier is om te bellen met de BelastingTelefoon. Uw aanvraag kunt u zelf ook online regelen. Dit doet u via Mijn Toeslagen. Op deze website kunt u uw aanvraag zelf volgen en indien wenselijk wijzigen. Veiligheid staat bij de Overheid uiteraard hoog in het vaandel. U logt in op deze site met behulp van uw persoonlijke Digid code in combinatie met uw Burger Service Nummer (BSN). Hier kunt u op 1 centrale plek verschillende toeslagen aanvragen en wijzigen. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD-code. U heeft ook een burgerservicenummer (BSN) nodig. Ga hiervoor naar Mijn toeslagen. Vindt u dit lastig of onpersoonlijk? Maak dan een afspraak bij de balie van het Belastingkantoor of Toeslagenservicepunt bij u in de buurt. Vergeet niet om uw legitimatiebewijs mee te nemen! Let op: U kunt uw toeslag maar 1 keer aanvragen.

Aanvraagtermijn zorgtoeslag

Zorgtoeslag voor het lopende jaar kunt u tot uiterlijk 1 september van het volgende jaar aanvragen. Mocht u uitstel voor aangifte inkomstenbelasting hebben dan krijgt u langer de tijd.

Uw toeslag wijzigen

Als uw inkomen of uw woon- / leefsituatie verandert, geef dit meteen door aan de Belastingdienst. Hiermee wordt voorkomen dat u later moet gaan terugbetalen of dat u te weinig toeslag ontvangt.

Kort gezegd: van u wordt verwacht dat u uw recht op zorgtoeslag zelf uitoefent!