Goedkoper en duurzamer verpakken doe je zo

Goedkoper en duurzamer verpakken doe je zo

Alles wat in deze wereld wordt gemaakt, moet worden verpakt. Van de gedroogde tomaten in de winkel tot het brood van de bakker. En van de frikandellen van de slager tot een patatje bij de snackbar. Letterlijk alles zit verpakt. Anno 2023 is het echter steeds belangrijker om verpakkingen te verduurzamen. Er zijn steeds meer alternatieven voor een goede verpakking. In dit artikel geven we een aantal ontwikkelingen van de verpakkingsmarkt.

Verpakkingen gaan niet weg

Het is de laatste jaren steeds moeilijker om bijvoorbeeld groenten in een verpakking te vinden. Het is in sommige winkels zelfs zo ‘irritant’ dat je niet eens een plastic zakje kan krijgen voor je tomaten. Plastic verpakkingen zijn uit de boze. Toch geloven wij dat de verpakkingen nooit helemaal weg zullen gaan. Producten zullen moeten blijven worden verpakt.

Minder lucht in de verpakking

Steeds crucialer wordt het verpakken van producten in verpakkingen die goed passen. Niemand zit erop te wachten dat een mayonaise in emmer met deksel wordt verpakt, waar eigenlijk nog een halve liter bij had gekund. Het is dus verstandig om op maat gemaakte verpakkingen te kopen. Je kunt via de link gecertificeerde producten kopen.

Steeds meer variëteit op de markt

Een andere ontwikkeling op de markt van verpakkingen is het feit dat er steeds meer variëteit is op de markt. Waar vroeger alles in glas zat verpakt of in blik, kan het tegenwoordig ook in gerecycled plastic komen, bijvoorbeeld. Papier is ook een duurzame manier om producten in te verpakken tegenwoordig. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met nieuwe soorten verpakkingen.

Verpakkingen meerdere keren gebruiken

Steeds meer verpakkingen moeten tegenwoordig worden hergebruikt. Inmiddels zijn bijvoorbeeld ook blikjes zo gemaakt, dat ze weer in te leveren zijn in de winkel. Het is dus steeds makkelijker om verpakkingen her te gebruiken. Dat is ook veel duurzamer. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om dit soort initiatieven te gebruiken: denk bijvoorbeeld aan een fles mosterd, waarbij je het flesje vervolgens als drinkbeker kunt hergebruiken.

Let op de keurmerken

Je zult zien als je verpakkingen nodig hebt voor jouw producten, dat er vaak nieuwe keurmerken zijn. Je kunt tegenwoordig steeds vaker verpakkingen kopen met keurmerken die je iets vertellen over de duurzaamheid ervan. Het is goed om daarop te letten de volgende keer dat je verpakkingen moet kopen. Kortom, er is steeds meer keus en de markt van verpakkingen groeit gestaag.