Dit zijn 7 essentiële zakelijke verzekeringen

Dit zijn 7 essentiële zakelijke verzekeringen

Van werknemersongelukken tot inkomstenverlies door fraude; elke onderneming krijgt te maken met allerlei risico's. Je kan deze risico's in de hand houden door de juiste verzekeringen af te sluiten. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

1. Aan­spra­ke­lijk­heids­ver­ze­ke­ring

Er bestaat altijd een kans op menselijke fouten tijdens het ontvoeren van een bepaalde taak. Ook in jouw bedrijf kan een ongeluk gebeuren met fysieke of materiële schade tot gevolg. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering absoluut noodzakelijk. Deze verzekering dekt schade die je vanuit je bedrijf toebrengt aan anderen. Voor sommige beroepen, denk bijvoorbeeld aan ingenieurs en architecten, is een bijkomende beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

2. Brandverzekering

Geen enkel bedrijf kan zonder een goede brandverzekering. In zowel kantoren en industriepanden is de kans op een brand altijd groter dan in een woning, omdat er veel elektrische toestellen zijn. Maar deze verzekering dekt niet alleen brandschade. Je bent ook beschermd bij waterschade, stormschade, glasbreuk en meer. Het is dus een vrij complete dekking. Voor een passende vergoeding bij een schadegeval is het wel belangrijk dat de waarde van de bedrijfseigendommen juist ingeschat wordt.

3. Machinebreukverzekering

Heel wat productiebedrijven zijn afhankelijk van hun machines. Niet alleen grote machines zoals een waterstraalsnijder, maar ook kleinere toestellen zoals freesmachines en manuele bandzaagmachines. Een langdurige downtime door slijtage of een andere oorzaak, is dan ook een financiële ramp. Enerzijds omdat de productie stilvalt, anderzijds omdat er soms dure herstellingen nodig zijn. Een machinebreukverzekering komt tussen voor materiële schade. Dit geldt ook voor menselijke fouten (bijvoorbeeld door een verkeerd gebruik). Ook hier is een correcte waardebepaling belangrijk bij het afsluiten van het contract.

4. Verzekering voor bedrijfsvoertuigen

Van bouwbedrijven tot communicatiebureau's en meubelzaken; zowat alle ondernemingen hebben rollend materieel - of het nu gaat om kleine stadsauto's of grote vrachtwagens. Een verzekering van deze bedrijfsvoertuigen is absoluut noodzakelijk. Op deze manier zijn de bedrijfsvoertuigen en de medewerkers die ze besturen optimaal beschermd.

5. Transportverzekering

Aan logistieke activiteiten zijn allerlei risico's verbonden. Er bestaat bijvoorbeeld een kans dat goederen tijdens het transport beschadigd worden, of dat ze verloren gaan. Dankzij een transportverzekering kan je met een gerust hart de baan op. Deze verzekering is mogelijk zowel voor binnen- als buitenlandse transporten, als voor verschillende goederen (etenswaren, bulk goods, bouwmaterialen... noem maar op).

6. Financiële verzekeringen

Je onderneming kan in financiële problemen komen door klanten die niet tijdig betalen of door fraude. Gelukkig bestaan hiervoor ook de nodige beschermingsmaatregelen. Een kredietverzekering zorgt voor een vergoeding wanneer klanten niet of laattijdig betalen en helpt het risico op openstaande facturen te beperken. Daarnaast is er nog een fraudeverzekering tegen financiële verliezen door externe partijen of medewerkers. En de laatste jaren wint ook de cyberverzekering aan populariteit door het toenemende aantal datalekken en cyberaanvallen.

7. Rechtsbijstandsverzekering

De kans dat je onderneming betrokken geraakt bij een juridisch geschil is reëel. Deze dure gerechtelijke procedures wil je liever vermijden. Daarom is het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering een goed idee. De verzekeraar adviseert je omtrent rechten, bemiddelt met de aanklager en draagt de juridische kosten die aan dit proces verbonden zijn.