Wat is de geschiedenis van de cryptovaluta?

Wat is de geschiedenis van de cryptovaluta?

De namen Satoshi en Finney staan voor altijd in de geschiedenisboeken gebrand. Satoshi is namelijk de bedenker van de Bitcoin en Finney is een ontvanger van de eerste cryptotransactie ooit. Deze twee iconen waren dus de eerste gebruikers van de Bitcoin. De Bitcoin is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. De afgelopen tijd hebben nog meer cryptomunten zich ontwikkeld. Maar hoe is de cryptovaluta eigenlijk ontwikkelt? Dat lees je hier.

Het doel van cryptovaluta

De eerste cryptovaluta is de Bitcoin die in 2009 werd bedacht. Het protocol van de Bitcoin werd oorspronkelijk ontworpen als een alternatief voor het reguliere bankensysteem. Het idee van de Bitcoin is ontstaan door een vertrouwenscrisis die kwam door de Grote Financiële Crisis. De kredietcrisis is ontstaan door een gebrek aan vertrouwen. Banken vertrouwde elkaar niet meer en als gevolg gaven ze elkaar geen krediet meer. De klanten vertrouwden de banken ook niet meer. Als gevolg hiervan kwam het idee van de Bitcoin. Met de bitcoin wilde ze meer vertrouwen bij de consumenten brengen. De Bitcoin maakt betalingen minder gevoelig voor overheidscontroles en ook minder kwetsbaar voor misbruik door de banken.

De tijdlijn

In 2008 bedacht Satoshi de werking van het Bitcoin-blockchainnetwerk. Bitcoin en andere cryptomunten zijn namelijk mogelijk door de blockchaintechnologie. In 2009 kwam het eerste blok van de Bitcoin tot stand. In het begin van zijn bestaan was de Bitcoin weinig waard. Pas na een aantal jaar werd de Bitcoin meer waard. In 2010 werd het eerste product, een pizza, gekocht met de Bitcoin. Vanaf dit jaar groeide de Bitcoin in een stijgende lijn. De Bitcoin werd aantrekkelijk in de online drugswereld waardoor de prijs een progressieve groei meemaakte. In 2011 werd de eerste altcoin, de Litecoin, gemaakt. Hierna kwamen steeds meer altcoins op de markt.

In de jaren 2014, 2015 en 2016 kwam er veel fraude voor op de Bitcoin-markt. Doordat de Bitcoin zo anoniem was, was deze munt perfect voor criminelen en oplichters. Een aantal exchange bedrijven werden gehackt en gingen failliet. Na deze hack-periode bieden exchange bedrijven, zoals Amdax, meer veiligheid en garantie indien het bedrijf gehackt zou worden.

De Bitcoin bereikt uiteindelijk een hoogtepunt in zijn groei in het jaar 2017 waar hij iets minder dan 20.000 dollar waard is. Na dit hoogtepunt werd een andere cryptomunt, de Ethereum, geïntroduceerd in de cryptowereld. Deze munt blijkt nu na de Bitcoin de grootste munt op de markt te zijn. Door de jaren heen komen steeds meer concurrerende munten op de markt die bedrijven als Amdax Nederland zullen verhandelen.

De cryptovaluta blijkt tot de dag van vandaag een ontzettend grote ontwikkeling in de technologiewereld te zijn.