Hoe kun je optimale routes creëren? Wij geven 5 handige tips!

Hoe kun je optimale routes creëren? Wij geven 5 handige tips!

Wil jij logische bezorgroutes creëren voor jouw koeriers? Door efficiënte routes te plannen, kun je op een simpele manier tijd en geld besparen. Bovendien kan de klant het pakket extra snel in ontvangst nemen! In dit artikel leggen we uit hoe je op een slimme manier route-optimalisatie kunt toepassen.

Routetools vergelijken

Allereerst is het verstandig om voor jouw bedrijf de juiste tools te vergelijken. Bij de meeste routeplanners kun je meerdere adressen toevoegen, waar vervolgens een route uit wordt berekend. Het is echter onmogelijk om vanuit meerdere depots of voor meerdere wagens trajecten te plannen. Voorkom dat je handmatig voor elke wagen of voor elk depot een route moet plannen, want dit kost veel tijd en daarmee ook geld. Kies daarom voor een tool die alles in huis heeft!

De juiste software

Wil jij weten hoe je routeoptimalisatie kunt toepassen? Met de juiste software is het mogelijk om geoptimaliseerde routes te maken. Op deze manier weten de chauffeurs wat er gedaan moet worden en houd je de klant op de hoogte van het precieze bezorgmoment. Het is daarbij slim om alleen te betalen voor wat je gebruikt: een zogeheten pay as you go betaling.

Route rijden

Om op een handige manier optimale bezorgroutes te maken, kun je natuurlijk gebruikmaken van een routeplanner. Met behulp van deze planner kun je eenvoudig de beste route uitstippelen. Hierbij importeer je opdrachten via Excel of koppel je de API - Application Programming Interface - met jouw CRM- of ERP-pakket. Bovendien arriveer je ook nog eens op tijd bij het bezorgadres!

Tijdvak instellen

Daarnaast kun je met routeplanningsoftware het uitstippelen van trajecten vereenvoudigen. De nieuwe software biedt namelijk de mogelijk om per order een specifiek tijdvak mee te geven en om standaard laad- en lostijden in te stellen. Hierdoor weet de klant precies op welk moment het pakket wordt gebracht! Dat levert je gegarandeerd lagere kosten en tevreden klanten op.

Realtime inzicht

Wist je dat je via de routeplanner realtime inzicht kunt krijgen in de locatie van de chauffeurs en opdrachten? Daardoor kun je direct zien of de koeriers voor of achter op schema lopen, waardoor je direct kunt ingrijpen. Om de meest optimale routes te creëren, kun je gemakkelijk logische bezorgroutes maken met meerdere wagens, chauffeurs en depots. Het plannen van routes wordt zo wel heel eenvoudig!