BTW nummer controleren

BTW nummer controleren

Wanneer u handelt met een onderneming, is het belangrijk om vooraf het BTW nummer te controleren. Door het BTW nummer vooraf te controleren, bent u er zeker van dat u met een legitieme onderneming handelt. Het is hierbij ook belangrijk om goed te letten op de naam van de onderneming die hoort bij het opgegeven BTW nummer. Het komt nog wel eens voor dat oplichters het BTW nummer van een andere onderneming gebruiken voor hun eigen illegale praktijken.

Waar BTW nummer controleren

U kunt het beste een BTW nummer controleren bij de Europese Commissie. Voor Nederlandse ondernemers en ondernemers uit andere lidstaten van de EU, kunt u een BTW nummer controleren op de website van de Europese Commissie. Het BTW nummer wordt gecontroleerd in het VIES-systeem. VIES staat voor VAT Information Exchange System. Vul het BTW nummer in bij het zoekveld en zie direct of er een onderneming bestaat met dit BTW nummer.

Bestaat het BTW nummer, controleer dan ook de andere gegevens die u te zien krijgt. Naast de naam van de onderneming en het BTW nummer, krijgt u ook adresgegevens te zien. Uitzondering hierop zijn ondernemingen uit Duitsland. Voor ondernemingen uit Duitsland is een verificatie van alleen het BTW nummer voldoende.

Waarom BTW nummer controleren

U controleert een BTW nummer om oplichting tegen te gaan. Handelen met een onderneming zonder BTW nummer of met een verkeerd BTW nummer is niet geoorloofd. Regelmatig stelen oplichters het BTW nummer van een andere onderneming om zo betrouwbaar mogelijk over te komen op potentiële slachtoffers. Door het BTW nummer te controleren kunt u zien of het BTW nummer ook daadwerkelijk bij die specifieke onderneming hoort.

Wanneer uit de controle blijkt dat het BTW nummer niet klopt, of bijvoorbeeld de adresgegevens niet kloppen, dient u dit aan te geven bij de onderneming waarmee u handelt. De onderneming krijgt zo de kans de fout recht te zetten. Als de onderneming niet met een kloppend BTW nummer kan komen of geen verklaring heeft voor afwijkende gegevens, is het verstandig hiervan melding te maken. Het zou kunnen dat de onderneming illegaal bezig is. Stop daarnaast per direct de samenwerking met onderneming zonder geldig BTW nummer. Het is niet toegestaan als onderneming te handelen met andere ondernemingen zonder geldig BTW nummer.