Werken in de ICT in loondienst of ga je zelfstandig aan de slag?

Werken in de ICT in loondienst of ga je zelfstandig aan de slag?

De banen liggen momenteel voor het oprapen voor ICT’ers. Er is niet alleen ongelooflijk veel keus, maar de kans op baanzekerheid is dus ongelooflijk hoog. Juist door dit enorme aanbod kan het echter een stuk lastiger worden om aan de slag te gaan. Kies je ervoor om je uit te besteden aan een bedrijf als fresh-minds.nl? Ga je in loondienst? Je bent niet de enige die met dit vraagstuk worstelt. Daarom hopen we in dit artikel te verduidelijken wat de voor- en nadelen van elke optie zijn. 

Vanuit huis werken 

Het werk van een ICT’er is heel gemakkelijk vanuit huis te doen. Zelfs de mensen die in loondienst zijn, zullen dus het overgrote deel gewoon lekker vanuit huis kunnen doen. Handig, want zo is het werk veel beter te combineren met een gezinsleven en bespaar je jezelf heel wat reistijd. Als zzp’er werk je uiteraard ook grotendeels vanuit huis. Misschien ga je weleens op pad voor afspraken met cliënten, maar het overgrote deel van de tijd breng je thuis door. 

Dit klinkt misschien ideaal, maar het kan ook nadelen hebben. Zo liggen verleidingen al snel op de loer. Je bent sneller geneigd om werkvermijdend gedrag te vertonen. Misschien ben je wel veel minder productief thuis. Het is daarom goed om hier van tevoren over na te denken. Wat is voor jou het prettigst? Werken vanaf huis of op kantoor? Dit kan natuurlijk meespelen in jouw keuze om als zzp’er aan de slag te gaan of toch in loondienst te gaan.  

Redenen om bij een bedrijf te werken 

Je eigen baas zijn klinkt fantastisch, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Zeker financieel gezien. Je wordt bijvoorbeeld niet automatisch gesteund bij ziekte. Als je niet werkt, komt er ook geen geld binnen. Bovendien moet je er zeker van zijn dat je maandelijks voldoende opdrachten krijgt om rond te kunnen komen. Dit geeft telkens weer de nodige stress. 

Als je voor een bedrijf werkt, dan is dit anders. Je beschikt over veel meer zekerheid. Bij je werk bij fresh minds word je tevens getrakteerd op de mogelijkheid om intern opleidingen te volgen. Je bent immers nooit uitgeleerd als ICT’er. De digitalisering van onze samenleving stopt niet. Dagelijks worden er nieuwe processen ontwikkeld. Het is daarom noodzakelijk om je kennis up-to-date te houden. Het is dan prettig als je die mogelijkheid binnen een bedrijf aangeboden krijgt. Dat scheelt jou een heleboel extra kosten en je hebt jaren plezier van de opgedane vaardigheden. 

Uiteindelijk zal je zelf de afweging moeten maken of het werk in loondienst voor jou meer geschikt is dan zzp’er zijn. Het moge duidelijk zijn dat het werk als zzp’er zeker niet voor iedereen is weggelegd. Als jij onvoldoende stressbestendig bent of niet over de juiste motivatie beschikt om alles voor eigen rekening te nemen, is werken bij een bedrijf veel verstandiger. Zo geniet je van meer zekerheid en beschik je over de hulp van je collega’s om meer kennis en vaardigheden op te doen.