Wat gebeurt er als je zonnepanelen tijdelijk afkoppelt van de omvormer?

Wat gebeurt er als je zonnepanelen tijdelijk afkoppelt van de omvormer?

Waarom zonnepanelen soms worden afgekoppeld van de omvormer

Het tijdelijk afkoppelen van zonnepanelen van de omvormer komt vaker voor dan veel mensen denken. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals onderhoud aan het dak, vervanging van de omvormer, netverzwaring of tijdelijke werkzaamheden aan de elektrische installatie. Het is belangrijk om te weten wat er in zo’n situatie met je zonnepanelen gebeurt en wat de gevolgen zijn voor de werking en levensduur ervan.

Wat gebeurt er met de opgewekte stroom?

Wanneer zonnepanelen worden afgekoppeld van de omvormer, kunnen ze geen elektriciteit meer omzetten naar bruikbare wisselstroom. Zolang er geen verbinding is met de omvormer, staan de zonnepanelen als het ware 'stil'. Ze blijven wel zonne-energie opvangen en een gelijkstroomspanning genereren, maar zonder omvormer kan deze stroom niet naar het net of je huishouden worden gestuurd. Hierdoor wordt de opgewekte energie niet gebruikt of opgeslagen. Dit leidt dus tijdelijk tot verlies aan energieopbrengst.

Is het schadelijk voor zonnepanelen om losgekoppeld te zijn?

Het tijdelijk afkoppelen van zonnepanelen is in principe niet schadelijk voor de panelen zelf. Zonnepanelen zijn ontworpen om buitenshuis jarenlang blootgesteld te worden aan weersinvloeden zonder prestatieverlies. Zelfs als ze niet aangesloten zijn op een systeem, blijven ze functioneren als lichtgevoelige elementen. Pas wanneer de panelen langdurig onder spanning zonder belasting blijven staan, kunnen er theoretisch risico’s ontstaan zoals oververhitting of verminderde efficiëntie. Dit komt echter zelden voor bij tijdelijke afkoppelingen van enkele dagen tot weken.

Waar moet je op letten bij het loskoppelen van een systeem?

Voordat je zonnepanelen tijdelijk loskoppelt, is het belangrijk dit zorgvuldig en veilig te doen. Het is aan te raden om dit altijd door een erkend installateur te laten uitvoeren, zeker omdat het werken met gelijkstroom onder spanning risico’s met zich meebrengt. Tijdens het afkoppelen moet je er ook op letten dat de bekabeling niet in contact komt met water of mogelijk beschadigd raakt. Let er bovendien op dat bij het heraansluiten van de omvormer, de systeeminstellingen correct zijn zodat opbrengstgegevens juist blijven en de energieproductie veilig hervat wordt.

Invloed op monitoring en terugleververgoeding

Een bijkomend nadeel van het afkoppelen is dat je monitoringssysteem tijdelijk geen data ontvangt. Hierdoor kan het lijken alsof je zonnepanelen niet goed werken. Bovendien levert je installatie tijdens de afgekoppelde periode geen energie terug aan het net, wat invloed kan hebben op je terugleververgoeding. Controleer altijd goed de maandrapportages en geef eventuele storingen of afwezigheid van opbrengst door aan je energieleverancier als daar gevolgen voor je vergoeding aan vastzitten.

Wanneer is het een verstandige keuze?

Het tijdelijk afkoppelen van zonnepanelen kan een verstandige optie zijn wanneer veiligheid of noodzakelijke technische werkzaamheden daarom vragen. Denk hierbij aan dakonderhoud, vervanging van dakpannen of aanpassing van de installatie. In deze situaties weegt het tijdelijke verlies aan opbrengst niet op tegen de mogelijke schade of risico’s die optreden als de installatie tijdens werkzaamheden aangesloten blijft. Plan het loskoppelen echter bij voorkeur in tijdens perioden van minder zonlicht, zoals herfst of winter, om verlies te minimaliseren.