Wat is loonheffing?

Wat is loonheffing?

Loonheffing is een heffing over salaris van een werknemer. Loonheffing wordt in Nederland bestempeld als de verzamelnaam voor premies werknemersverzekeringen, loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Loonheffing wordt door de werkgever ingehouden op het inkomen. Als werknemer heb je recht op loonheffingskorting als er teveel loonheffing wordt ingehouden.

Loonheffing voor werkgever

Als ondernemer met personeel moet je een bedrag afstaan aan de belastingdienst. Hieronder vallen het eerder reeds genoemde premies werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en loonbelasting/premies volksverzekering. Hoeveel je als ondernemer moet afdragen aan de belastingdienst is lastig om aan te geven. De meeste bedrijven laten een expert de hoogte van de loonheffing berekenen of gebruiken een salarissoftwarepakket.

Loonheffing als werknemers

Loonheffingen zijn in feite voorheffingen. Bij de belastingaangifte – aan het begin van het volgende jaar – kun je zien of er te veel of juist te weinig heffingen zijn berekend door je werkgever. Mogelijk dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst of dat je moet bijbetalen. Loonheffingen zorgen er in elk geval voor dat je niet in één keer een groot geldbedrag aan de belastingdienst moet betalen, want er wordt iedere maand een bedrag ingehouden.

De werkgever betaalt loonheffing over alles wat je als werkgever krijgt. Dit is niet alleen je maandelijkse salaris, maar ook vakantiegelden, provisies of overwerk. Hetzelfde geldt voor de dertiende maand. Voor een leaseauto geldt een fiscale bijtelling.

Loonheffingskorting

Onder loonheffingskorting vallen zes verschillende heffingskortingen. Dit zijn de algemene heffingskorting, de levensloopkorting, Jonggehandicaptenkorting, de alleenstaande ouderenkorting, de ouderenkorting en arbeidskorting. Als werknemer heb je ook recht op loonheffingskorting. Dit kun je overigens bij één werkgever toepassen. Heb je meerdere banen? Dan kun je dus maar bij één werkgever loonheffingskorting toepassen.

Loonheffingskorting bij welke werkgever?

We raden je aan om loonheffingskorting toe te passen bij de baan waar je het meeste geld verdient. Zo heb je er het meeste profijt van. Je kunt bij de andere werkgevers ook loonheffingskorting aanvragen, maar dit moet je achteraf terugbetalen en mogelijk krijg je zelfs een boete. Heb je specifieke vragen over loonheffingskorting, dan kun je het best de Belastingdienst contacteren. Zij kunnen je precies vertellen welke voordelen je zo kunt behalen en waar je op moet letten, zodat je na een jaar niet onverwacht een hoge aanslag krijgt.