Hoe kan ik het best factureren?

Hoe kan ik het best factureren?

U hebt waarschijnlijk ergens in de afgelopen maanden een eigen bedrijf gestart? Goed om te horen. Het was waarschijnlijk wel een lastige keuze om te maken om toch echt een eigen bedrijf te starten, maar u hebt het toch gedaan. Dat getuigt van lef en dat is al een hele prestatie. Het ondernemen is natuurlijk leuk, maar er komt nog veel meer bij kijken. Wat dacht u van het administratieve gedeelte als het gaat om het factureren? In de volgende alinea’s vertellen wij u graag hoe u het best kunt factureren binnen uw onderneming en ook als u een freelancer bent.

Digitaal factureren

De laatste jaren is elektronisch factureren erg in opkomst. Een factuur is dan gewoon een bestand – vaak een PDF bestand – dat wordt verzonden in een e-mail. Een digitale factuur dient wel aan de normale, wettelijke voorwaarden te voldoen. De voordelen van digitaal factureren zijn voornamelijk geld- en tijdsbesparing. De kans om fouten te maken is met elektronisch factureren een stuk kleiner, omdat het systeem automatisch de bedragen voor u optelt.

Om elektronisch te gaan factureren kunt u gebruik maken van een online facturatie pakket. Er zijn diverse aanbieders van een dergelijk pakket. Om te bepalen welke aanbieder voor u het beste is, kunt u kijken welke opties de verschillende aanbieders bieden. Niet alle aanbieders geven u namelijk dezelfde mogelijkheden. Er zijn goede systemen om te gebruiken die relatief goedkoop zijn, maar je zal online ook wel heel wat gratis boekhoudprogramma's vinden die misschien ook wel goed kunnen werken voor jou. De meeste betalende systemen hebben een gratis trial, de gratis programma's kan je natuurlijk zomaar zelf proberen, zelfs al hebben ze een paar betalende features.

Digitaliseer jouw administratie

Het overstappen van handmatig factureren naar digitaal factureren is erg eenvoudig. U vraagt online een account aan bij een aanbieder en binnen enkele minuten kunt u aan de slag. U gaat dan eerst een factuursjabloon opmaken, zodat alle facturen er hetzelfde uitzien. Vervolgens voert u alle klantgegevens in. Daarna kunt u uw eerste factuur gaan sturen. Bij de meeste onlinesystemen is het mogelijk om aan te geven bij welk factuurnummer u wilt beginnen. Bent u dus met handmatig factureren gebleven bij factuur 538 dan kunt u aangeven dat de eerste elektronische factuur moet worden aangemaakt met nummer 539.

Op sites als Techgeek kan je heel wat voorbeelden en opties vinden. Doe alvast voldoende onderzoek alvorens een programma te kiezen - eens je een tijdje een programma gebruikt is switchen vaak een hele opdracht.